SLOVENIË | Ljubljana – De mooie hoofdstad met de fijne sfeer

ljubljana

Tijdens onze reis naar Slovenië kon een bezoekje naar de hoofdstad, Ljubljana, natuurlijk niet ontbreken. Want Ljubljana is niet alleen de hoofdstad met de meest onuitspreekbare naam, maar ook een ontzettend fijne én mooie plek om te zijn, zo bleek. We parkeerden de auto voor €4,80 een aantal uren (!) in het centrum en besloten vooral rond te gaan lopen en de sfeer te proeven.

slovenie

slovenie

slovenie

ljubljana

ljubljana

ljubljana

slovenie

Sfeer

Dat die sfeer dik aanwezig is, bleek al snel. Overal klonk vrolijke muziek van straatmuzikanten en de mensen om ons heen waren vrolijk, lachten. Er hing een hele relaxte sfeer in Ljubljana. Zo’n sfeer had ik nog nooit gevoeld en al helemaal niet in een grote hoofdstad. Totaal ontspannen wandelden we door het centrum, bekeken we standbeelden en liepen we over de bruggen. Na een tijdje ploften we neer op een terras, gewoon om van die heerlijke sfeer te genieten. Straatmuzikanten speelden een lekker riedeltje en wij dronken sinaasappelsap, die dan wel weer een hoofdstad-prijs had (€6,80 voor twee glazen). Maar het maakte allemaal niet uit: wij genoten!

ljubljana

slovenie

slovenie

ljubljana

Uitzicht

Bovenop een heuvel stond een burcht, uit de Habsburgse tijd, en ook daar besloten we naartoe te lopen. Het was een beetje steil, maar het uitzicht wat we daarna kregen, was betoverend mooi. Boedapest stond altijd met stip op nummer één qua mooiste hoofdsteden, maar Ljubljana staat daar héél strak achter op een tweede, of misschien wel gedeelde eerste plaats. Hier moét je naartoe als je in Slovenië bent!

slovenie

slovenie

De naam, Ljubljana

Hoe de stad nou eigenlijk aan die naam komt? De Slovenen gaven de stad de naam Ljubljana en de rivier, die er doorheen loopt, Ljubljanica. Het komt van het woord ljubezen, wat liefde betekent. En daar kan ik me helemaal in vinden; liefde voor Ljubljana!

Ljubljana in bewegend beeld zien? Bekijk onze film!

Follow my blog with Bloglovin

14 thoughts on “SLOVENIË | Ljubljana – De mooie hoofdstad met de fijne sfeer

  1. Leuk om te zien! Ik vind alles in het buitenland altijd mooier. Vraag me wel eens af of buitenlanders dat ook van Nederland vinden? …

  2. Is dat op die laatste foto nou een melkautomaat? Ljubljana is echt mooi ja, wil ik ook nog een keer heen.

  3. Van de zomer geweest, was echt super mooie hoofdstad. Ljubljana is ook de meest veilige hoofdstad van Europa, je hebt zelf waarschijnlijk ook wel ontdekt waarom, haha! Bijna geen auto verkeer, super rustig (zelfs hartje zomer), vriendelijke mensen. Deze hoofdstad heeft trouwens ook gratis wifi door de hele stad ideaal! Zou graag nog een keer terug gaan naar Slovenië!

  4. Ik ga deze zomer naar deze stad 🙂 Het lijkt me echt heel leuk! Boedapest staat bij mij ook echt stipt op 1, dat was zo mooi.. Eens kijken waar deze stad terecht komt

  5. Leuk artikeltje! Ik ben er zelf helaas nog nooit geweest, maar wie weet komt dat ooit nog wel! Je hebt me in ieder geval enthousiast gemaakt ervoor ^^

  6. Inmiddels ben ik hier geweest en alles wat je beschrijft klopt, Boedapest is nog steeds mijn nummer 1, maar dit staat er pal achter op twee. De sfeer is zo geweldig en de stad is mooi en het uitzicht vanaf de burcht ook. Ik kan wel uren doorgaan :’)

  7. Boedapest is gewoon geweldig, veel meer sfeer dan Praag, Bratislava is wel leuk, maar zeker niet bijzonder. Wenen is wat betreft gebouwen indrukwekkend, maar sfeer heeft de stad niet, en zeker niet kind vriendelijk. Boedapest is echt een stad met sfeer, wij willen zeker een keer terug.

    1. Boedapest is mijn andere lievelingshoofdstad 🙂 Geweldig! Praag vond ik mooi, maar niet super. Bratislava vond ik niks. Wenen was wel aardig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.