SLOVENIË | De prachtige kustplaats Piran

Tot nu toe liet ik jullie alleen nog maar de prachtige, ruige natuur van Slovenië zien, maar wist je dat Slovenië ook een stukje kust bezit? Op een prachtige, zonnige dag bezochten wij het stadje Piran, in de Sloveense Rivièra. We slenterden door de smalle straatjes, knabbelden aan de (rots)kust op onze boterham en lieten – zittend op de pier – onze benen boven het water bungelen. Piran is een stadje dat je niét mag missen als je in Slovenië bent!

De geschiedenis van Piran
Piran ligt op een ver uitstekende landtong, waardoor je aan de ene kant Italië ziet liggen en aan de andere kant tegen Kroatië aan kijkt. Piran heeft al heel wat eigenaren gehad. Het was eerst een Romeinse kolonie en hoorde later bij het Byzantijnse rijk. In 1283 werd Venetië er de baas en dat zou ze 500 jaar blijven. Het resultaat? Piran lijkt verdacht veel op de Italiaanse stad! Tussendoor was Piran nog even in Habsburgse handen en hoorde het bij het napoleontische rijk, maar tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was Italië er de baas.

Monumentenzorg
De huizen in Piran staan dicht tegen elkaar aan om zo een wal te vormen tegen de Bora-wind. De stad staat vol met huizen en de straatjes zijn smal. De bouwwerken zijn zowel gotisch als classicistisch. Het stadje valt onder monumentenzorg en dat is heel begrijpelijk; het is prachtig!

Druk
Wij parkeren onze auto net buiten de stad in een parkeergarage. Parkeren ín de stad kan ik je niet aanbevelen, dan betaal je de hoofdprijs (en meer). Wanneer we naar beneden lopen en Piran in ons gezichtsveld valt, weten we genoeg; hier gaan we een héél lekkere dag beleven. Er zijn best aardig wat mensen, want ons verklapt dat het er zomers aardig druk zal zijn. Wanneer je echter op de huisjes kijkt, snap je ook meteen waarom.

Slenteren en genieten
We eten een banaan, terwijl we op de pier zitten en onze benen naar beneden laten bungelen. De zon schijnt in mijn nek. Langs het haventje lopen we naar het hart van de stad. Midden op het plein zijn ze net de markt aan het opruimen. Het is warm, dus we passen ons tempo een beetje aan en slenteren van gebouw naar gebouw. Ik fotografeer me rot en geniet. Dít is vakantie. Wat een prachtige dag. Wat een prachtige stad. Piran mag je écht niet missen als je naar Slovenië gaat!

Bewegende beelden van Piran zie je in onze Slovenië film!

Follow my blog with Bloglovin

8 thoughts on “SLOVENIË | De prachtige kustplaats Piran

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.