SPELEN: Het spel met de pan

30 seconds

Hier lijkt het een beetje op, 30 seconds. Ook erg leuk!

Een van de simpelste en leukste spellen die ik ken, is het ‘spel met de pan’. We spelen het bijna wekelijks tijdens onze spelletjesavond met vrienden en zijn het nog lang niet beu. En het allermooiste is: het is nog gratis ook. Het enige dat je nodig hebt, is een pan, wat papiertjes en een pen!

Voorbereidingen
Iedereen krijgt een briefje. Wij nemen altijd een A4’tje, maar je kunt iedereen ook wat memoblaadjes geven. Het A4’tje vouwen we tot 8 vierkantjes, die we vervolgens ‘uitscheuren’ totdat we 8 kleine blaadjes voor ons hebben. Iedereen schrijft op zijn 8 briefjes 8 namen van willekeurige mensen (op elk briefje één naam). Dat mogen beroemdheden zijn, maar ook vrienden, familieleden, de kat, tekenfilmfiguurtjes. Het is het leukste als het een moeilijke naam is, maar wel van iemand die iedereen kent of die makkelijk uit te leggen is.

Het spel
Alle briefjes met de namen erop vouw je dubbel en doe je vervolgens in de pan. Als je bijvoorbeeld met z’n vieren bent, heb je 32 briefjes in je pan. Vervolgens maak je teams van twee personen. Bijvoorbeeld, Geert & Marieke zijn een team en Piet & Henk zijn een team. Het spel bevat drie rondes. De eerste ronde (uitleggen) duurt 30 seconden, de tweede ronde (uitbeelden) duurt 1 minuut en de derde ronde (één woord) duurt weer 30 seconden. De tijd houd je even bij op je telefoon of zoiets.

De eerste ronde: uitleggen
Nu gaan we beginnen. Stel, Geert begint. Hij is een team met mij, dus het is het handigste als ik tegenover hem ga zitten, zodat ik niet per ongeluk op zijn briefje kan kijken. De tijd (30 seconden) gaat in en Geert pakt een willekeurig briefje uit de bak. Hij vouwt ‘m open (snel, denk aan je tijd!), leest de naam die erop staat en probeert vervolgens aan mij uit te leggen wie het is. Als ik het heb geraden, pakt hij het volgende briefje. Daarna is iemand uit het andere team aan de beurt en die doet hetzelfde. Vervolgens ben ik aan de beurt om uit te leggen en dan mag Geert raden, enzovoorts. Het team dat de meeste briefjes heeft, wint de eerste ronde.

Regels:

– Niet rijmen
– Niet vertalen naar een andere taal (Bijvoorbeeld ‘Het Engelse woord voor wit’ als je Barry White probeert uit te leggen.)

De tweede ronde: uitbeelden
In de tweede ronde doe je weer dezelfde briefjes in de pan, maar nu mag je de namen niet uitleggen, maar moet je ze uitbeelden. Het team dat de meeste briefjes heeft, wint de tweede ronde.

Regels:

– Geen voorwerpen gebruiken/erbij pakken
– Niet praten (ook geen liedje neuriën)

De derde ronde: één woord
In de derde ronde gaat wéér dezelfde briefjes in de pan, maar nu komt het allermoeilijkste. Je mag één woord kiezen waarin je het briefje uit gaat leggen. Als het goed is, heeft iedereen de briefjes al meerdere keren voorbij zien/horen komen, dus als je een passend woord weet, lukt het! Bijvoorbeeld, ‘gevangenis’ als je Nelson Mandela bedoelt. Het team dat de meeste briefjes heeft, wint de derde ronde.

Regels:

– Echt maar één woord noemen, verder niks.

Wie wint
Het team dat uiteindelijk de meeste rondes gewonnen heeft wint! Het spannendste is het natuurlijk als het 1-1 staat na de tweede ronde. Zo niet, dan kun je natuurlijk ook stoppen als je het niet meer spannend vindt. Of je gaat gewoon door voor de lol en de eer.

Heb je een oneven aantal? Dan kun je het ook zonder teams spelen en gewoon de speler die naast je zit, laten raden. Diegene die uiteindelijk de meeste briefjes in zijn eentje heeft, wint de ronde.

Dat was het! Klinkt als heel veel uitleg, maar eigenlijk is het gewoon heel simpel. En je kunt het overal spelen! In plaats van een pan, kun je natuurlijk ook gewoon een bakje of iets dergelijks gebruiken, maar het ‘spel met de pan’ klinkt gewoon leuker!

Kenden jullie het ‘spel met de pan’ al? Ga je het ook eens spelen?

Follow my blog with Bloglovin

2 thoughts on “SPELEN: Het spel met de pan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.