Super lekker toetje: Pavlova (meringue)

toetje1

Vorige week was ik op zoek naar een lekker toetje voor bij het wekelijkse etentje met vrienden. Ineens tikte mijn klasgenootje me op mijn schouder.

“Mijn moeder maakt weleens Pavlova (alias meringuetaart) en dat vindt iedereen altijd super lekker!”

Kijk, dat klonk me nou als muziek in de oren. Gelukkig was zijn moeder zo lief om me het recept te mailen en dus stond ik dezelfde middag nog in de keuken te knoeien. Het resultaat was zo lekker dat ik ‘m wel móét delen met jullie. Enne: als ik het kan maken, dan kunnen jullie het ook!

toetje3

Ingrediënten:

– 6 eiwitten

– 300 gr fijne kristalsuiker

– 500 gram aardbeien of ander rood fruit. Ik kocht twee pakjes uit de diepvries.

– 400 ml slagroom

– merg van een vanillestokje/zakje vanillesuiker (niet het hele zakje, voeg toe naar smaak)

– snufje zout

toetje2

Hoe maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 150 graden.

2. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

3. Splits 6 eieren. Let op: er mag echt géén eigeel bij komen. Ik splitste ieder ei apart in een kommetje en deed het eiwit vervolgens in een grotere kom.

4. Klop de eiwitten stijf in een kom. Let op: de kom en mixer moeten goed vetvrij zijn. Ik smeerde een halve citroen over de kom en mixer voor de zekerheid. Mix tot er stijve pieken ontstaan.

5. Voeg nu – terwijl je blijft mixen – een snufje zout en  300 gram suiker toe.

6. Mix het geheel nog 6 à 7 minuten, totdat de massa helemaal glad is en je nergens suiker meer voelt.

7. Leg de massa op het bakpapier en maak er een mooie taartbodem van. Ik maakte een ronde.

8. Bak de taartbodem een uur in de oven, totdat de buitenkant licht verkleurd en hard is. Aan de binnenkant blijft hij plakkerig.

9. Haal hem na een uur uit de oven en laat hem goed afkoelen.

10. Als je ‘m gaat serveren is het tijd om de slagroom met vanille te kloppen. Verdeel de slagroom over de taartbodem. Let op: als je de slagroom al eerder op de taartbodem legt, wordt de bodem zacht. Echt pas doen als je ‘m gaat serveren dus.

11. Leg het fruit op de slagroom.

12. Bestrooi het totaal eventueel nog met wat poedersuiker voor een mooi effect. Dit ben ik zelf vergeten.

De taart blijft plakkerig van binnen. Ikzelf vind dit juist lekker, maar als je de taart steviger wilt, kun je een theelepel witte wijnazijn en 2 lepeltjes maizena toevoegen.

De taart was super machtig, maar héérlijk! In mijn enthousiasme had ik per ongeluk het hele zakje vanillesuiker door de slagroom gedaan en 500 ml slagroom gemaakt, maar dat was wat te zoet. Ook hebben wij de taart in vieren gedeeld (omdat we met z’n vieren waren), maar je kunt ‘m makkelijk met meer eten! Wij kregen het eigenlijk niet eens op.

Eetsmakelijk!

Follow my blog with Bloglovin

Excuses voor de slechtere kwaliteit van de foto’s. Ik heb dit toetje bij vrienden afgemaakt, omdat we daar gingen eten en dus zijn de foto’s met een telefoon gemaakt.

One thought on “Super lekker toetje: Pavlova (meringue)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.