Tussen kook en kitsch: Fettuccine met gehaktballetjes

♫  Bond – Viva

‘Een kookrubriek zou leuk zijn’, zei ik tegen Geert.
‘Maar jij kookt nooit.’
‘Kan ik toch wel wat lekkere recepten online zetten? Of juist smerige. Weten de lezers ook weer dat ze die niet hoeven te maken. Kan ik lekker zeiken. Da’s ook wel eens lekker, hoor.’
‘En wie gaat die recepten dan maken?’
‘Jij.’
‘Daar was ik al bang voor.’
‘Ik zal ze testen. Met mijn kritische blik. Ik weet hoe lekker eten smaakt.’
‘Hm.’
‘Doe je het?’
‘Nou, vooruit. Kies maar een recept uit dan.’

Zo ging het. En dus koos ik een recept uit een receptenboek dat Geert voor zijn verjaardag had gekregen. Pettuccine met gehakballetjes. We haalden de ingrediënten en Geert ging aan de slag. We waren de peterselie vergeten en gebruikten spaghetti in plaats van pettuccine, dus Geert improviseerde, topkok als hij is. Ik verging intussen van de honger en bereidde me mentaal voor op een smaaksensatie.

‘Eten!’
Ik zat al klaar bij de televisie, had de tafel gedekt en drinken ingeschonken. ‘Mooi, ik heb honger als een paard.’
‘Zul je wel eerlijk oordelen?’
‘Tuurlijk.’
Ik nam een hap. Mijn verwachting was groot.
‘En?’ Geert keek me verwachtingsvol aan.
‘Je mist die peterselie, hè?’
‘Trut.’
‘Grapje. Het is heerlijk, schat. Echt waar.’

En dat was het. De gehaktballen (‘balletjes’ is zeker niet het goede woord) smaken heerlijk zacht en luchtig, door het brood dat er doorheen zit. De saus was kruidig (maar niet té) en je proefde tomaat (goh). De paprika was zacht en vol van smaak. Tot zover mijn deskundig rapport. Ik geef het een acht. Zeker beter dan een normale pasta, maar het vergt wel wat meer tijd om het klaar te maken. Lekker op een zomerse avond.

Ik zeg: maken die hap. En snel een beetje. Dan ga ik snel een nieuw recept uitzoeken voor Geert. Die jongen zit anders immers ook maar niks te doen.

Omdat ik de pasta al opgevreten had voordat ik überhaupt een foto kon maken, heb ik maar een foto uit het receptenboek genomen. Excuses voor deze onprofessionaliteit. Ik ben een vreetzak.

Recept volgens Huize de Ark (let op: dit recept is iets anders dan het oorspronkelijke, wegens gebrek aan ingrediënten)

Ingrediënten:
– 400 gram gedroogde fettuccine of tagliatelle (spaghetti werkt ook prima)
– 1 snee witbrood (zonder korst)
– 3 eetlepels melk
– 300 gram varkensgehakt
– 1 ei
– 1/2 theelepel zout
– 4 eetlepels olijfolie
– 2 x 400 gram gehakte tomaten
– 1 paprika
– 1 eetlepel oregano
– flinke mespunt fijne tafelsuiker
– peper

Werkwijze (let op: voor 6 personen):
20 minuten voorbereiding en 45 minuten bereiding.
1. Week het brood 5 minuten in de melk. Knijp het uit en verkruimel het in een kom.
2. Voeg het varkensgehakt en het ui toe.
3. Roer het zout erdoor en meng alles goed.
4. Maak balletjes van het mengsel, dek ze af en zet ze minstens 20 minuten in de koelkast.
5. Verhit intussen voor de saus de helft van de olijfolie in een grote steelpan op laag vuur.
6. Voeg de tomaat, paprika, oregano en suiker toe en breng het mengsel aan de kook.
7. Draai het vuur laag en breng de saus op smaak met zout (en peper).
8. Leg het deksel op de pan en laat de saus 10 minuten pruttelen.
9. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op hoog vuur.
10. Bak de gehakballetjes goudbruin.11. Doe de ballen in de saus.
12. Giet een kopje water in de koekenpan en laat het water flink koken terwijl je aanbaksels van de bodem schraapt.
13. Giet het water bij de saus en laat hem afgedekt nog 20 minuten zachtjes koken.
14. Wacht tot de saus bijna klaar is en kook dan de pasta in een grote pan met licht gezouten water.
15. Giet hem af en laat hem uitlekken.
16. Schep de pasta door de saus. 

Kind kan de was doen. Of Geert, bij gebrek aan een kind.

Follow my blog with Bloglovin

Oorspronkelijke recept & foto uit ‘200 pasta recepten’ van Maria Ricci.

One thought on “Tussen kook en kitsch: Fettuccine met gehaktballetjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.