Meet Denise, mijn vriendinnetje sinds de middelbare school en de beste bakster die ik ken. Ze is zo lief om af en toe een recept met jullie te delen. Vandaag: Red Velvet Cake!
Dit is het recept voor een traditionele Red Velvet Cake. Deze cake is erg populair in Amerika en is ook echt fluweelrood van kleur (vandaar natuurlijk die naam…). Omdat ‘ie er zo mooi uit ziet, wilde ik er ook graag één maken, dus ik ben op zoek gegaan naar een aantal recepten. Op de Belgische site koekjesfee vond ik dit recept, en het mooie is dat precies hetzelfde recept ook nog eens gebruikt wordt in dit filmpje van het Youtubekanaal Joy Of Baking. Toen ik dit recept zag was ik wel een beetje huiverig: azijn in een cake vond ik toch een beetje twijfelachtig. Nu blijkt dat als je azijn mengt met baking soda (zuiveringszout), het met elkaar gaat reageren: er vormt zich een schuimlaagje en als je dit door het beslag mengt wordt het lekker luchtig. Je proeft er dan ook (gelukkig!) niets van terug in de cake zelf.
Snel aan de slag dus!
Ingrediënten:
– 250 g gezeefde pattiseriebloem
– 1 theelepel bakpoeder
– ½ theelepel zout
– 2 eetlepels cacaopoeder
– 113 g boter op kamertemperatuur
– 300 g fijne suiker
– 2 grote eieren
– 1 theelepel vanille extract
– 240 ml karnemelk
– 2 eetlepels rode vloeibare kleurstof (toko)
– 1 theelepel witte azijn
– 1 theelepel baking soda (zuiveringszout, je kunt in principe ook bakpoeder gebruiken. Zuiveringszout koop je o.a. bij De Tuinen)
Verder nodig:
– Twee bakvormen (ongeveer 23 cm)
– Twee grote mengkommen
– Wat kleine kommetjes om de ingrediënten in af te wegen, en een keukenweegschaal
– Maatbeker
– Bakpapier
– Spatel
– Mixer
Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven voor op 175 graden (dit wijkt af van het filmpje, daarin wordt 180 graden gezegd). Vet twee bakvormen in (ze moeten even groot zijn, als je er geen twee hebt, bak de taarten dan één voor één) en bekleed de onderkant met bakpapier.
2. Meng in één van de grote kommen de gezeefde bloem, cacao, 1 theelepel bakpoeder en het zout. Zet dit aan de kant voor straks.
3. Meng in een klein kommetje de karnemelk met de rode kleurstof, en zet dit ook opzij.
4. Klop de boter zacht, doe er de suiker bij en klop dit tot het mengsel zacht is. Laat de mixer aan staan en voeg één voor één de eieren toe. Schraap af en toe langs de rand, zodat alles goed opgenomen wordt. Voeg vervolgens het vanille extract toe en klop nog even door.
5. Zet de mixer op een lage snelheid en voeg om en om wat van het bloemmengsel en de gekleurde karnemelk toe. Je eindigt met de bloem.
6. Meng in een klein kommetje het azijn met de baking soda: pas op, dit gaat schuimen! Meng het met een spatel door het mengsel.
7. Verdeel het mengsel nu over de twee bakvormen (of, als je maar één bakvorm hebt: voeg de ene helft toe laat de andere helft staan) en bak de cake 20 tot 25 minuten in de oven.
8. Als de cakes uit de oven komen, moet je ze goed af laten koelen (als ze er vanaf de bovenkant bruin uitzien in plaats van rood: geen paniek! Van binnen zullen ze wel mooi rood zijn). Vervolgens snijd je beide cakes horizontaal door midden: je hebt nu dus vier lagen.
Traditioneel wordt de cake dan gevuld en gedecoreerd met roomkaasglazuur, en daar heb ik natuurlijk ook het recept van:
Mascarpone-room frosting
– 350 ml slagroom (met vetgehalte 40 procent)
– 500 g mascarpone
– 125g poedersuiker (gezeefd)
– 1 theelepel vanille extract
1. Klop de slagroom stijf met de mixer. Klop vervolgens in een andere kom de mascarpone met het poedersuiker en het vanille extract. Spatel dan het mascarpone-mengel door de slagroom en laat dit opstijven in de koelkast (ongeveer twee uur).
2. Als het mengel stijf is, smeer je tussen elke laag een dikke laag roomkaasglazuur. Met het overgebleven glazuur besmeer je de boven- en de zijkant van de cake zodat je geen rood meer ziet. Eet smakelijk!
EDIT: In de reacties merkte ik al dat deze frosting niet altijd even goed uitvalt. Ik heb het even bij Denise nagevraagd en zij geeft aan dat zij ‘m ook niet helemaal goed vond bevallen. Zij maakt inmiddels de frosting van de worteltaart als frosting voor Red Velvet Cake (maar dan zonder de kaneel!). Dat recept kun je hier vinden.
Beoordeling
Zoals ik al zei was ik een beetje huiverig voor dit recept: karnemelk met kleurstof? Azijn met baking soda? Dat kan toch nooit goed gaan… Toch ben ik blij dat ik het uitgeprobeerd heb. Wat een heerlijke cake! De naam “Red Velvet” komt zeker tot z’n recht: een mooie donkerrode kleur en fluweelzacht! Leuk om te maken voor Kerst of Valentijnsdag (in een hartvorming bakblik) of gewoon als je een keer iets anders wilt proberen. Ik ga deze cake zeker vaker maken!
Het water loopt me door de mond, Denise, als je eens een keurmeester nodig hebt……
Hij is heerlijk….
Kom maar een keertje proeven hoor Thea 🙂
En breng John dan ook mee 🙂
ziet er heerlijk uit
Ik ga er cupcakes van maken maar vroeg me af of je misschien wist hoe lang die in de oven moeten.
Groetjesss
Als je de oven goed voorverwarmd hebt, zou 20 minuten goed moeten zijn. Maar je kunt het gewoon even testen met een prikkertje! 🙂
Hallo,
in de recept staat witte azijn. is dat dezelfde azijn die wordt gebruikt voor het schoonmaken van een waterkoker en dat soort dingen? of is dit een speciaal azijn die voor eten wordt gebruikt? Zo ja, waar kan ik dit kopen en wat is de preciese naam en merk hiervan?
Groeten Anthony
Volgens de kok is het inderdaad ‘gewone witte azijn’ 🙂
Hallo,
Ik heb gisteren eindelijk mijn eerste red velvet cake gemaakt. Over het algemeen is het redelijk goed gegaan op een paar punten na.
1. Nog voor ik de cake uit de oven haalde was het nog dik en luchtig. Maar nadat ik het eruit had gehaald om het af te laten koelen is het iets ingezakt. Ik heb alle instructies gevolgd tot en met het toevoegen van de azijn mengsel met baksoda. Waardoor kan het toch komen dat het is in gaan zakken nadat ik het uit de oven had gehaald?
2. Tijdens het kloppen en mixen van de onderdelen voor de frosting vond ik nadat ik alles goed met elkaar had gemengd dat het er nog te vloeibaar uitzag om op de cakes te gaan smeren. Ik heb het beslag zoals beschreven ongeveer 2 uur laten stijven in de koelkast. Na 2 uur stijven was het beslag nog steeds vleoibaar en niet echt stijf om goed op de cakes te smeren. Heb ik misschien de mix tijd te lang genomen ? Waardoor zou het kunen komen dat het beslag niet goed stijf is geworden ?
Met vriendelijke groet
Anthony
Ik heb het even aan de kok nagevraagd en zij zegt het volgende:
1. Zij heeft ook weleens dat hij een beetje inzakt en ze weet niet waardoor het komt.
2. Er zijn twee opties: a. Er is inderdaad te lang geklopt en daardoor is het vloeibaar geworden. b. De slagroom was in eerste instantie niet stijf genoeg. Zelf gebruikt zij inmiddels ook niet meer deze glazuur want zij vond ‘m ook niet fijn. Ze gebruikt inmiddels een recept van bakkerij Hummingbird. Dat recept vind je bij het recept voor de worteltaart die zij ook maakte (https://mariekevanwoesik.nl/cms/tussen-kook-kitsch-worteltaart/). Let op: ze gebruikt in dit geval geen kaneel!
Ik hoop dat je er wat aan hebt. Succes met bakken!
Hoi,
Leuke blog zeg! Ik was eigenlijk naar iets anders op zoek maar kwam op je site en ben gelijk “blijven hangen” 😉
Ik las net even het voorgaande berichtje over het inzakken van de Red Velvet, ik heb zelf een bedrijfje in taarten, cupcakes en workshops, dus ik heb in het begin ook vele mispunten en flatertjes gebakken (zijn vaak wel het lekkerst!) Het inzakken heeft voornamelijk met de tempratuur te maken. Heel veel recepten geven een tempratuur van 175-180 graden en een baktijd van 30-45 minuten aan, en dat gaat toch vaak iets te snel en te heet. Probeer het maar eens op 165graden en 50 minuten en dan komt het vast wel in orde! Natuurlijk is iedere oven anders (elektrisch, hetelucht,convectie) en zijn sommige nog meegekomen vanuit moeders thuis of gloedjenieuw, maar in 98% van de gevallen is de temperatuur de oorzaak.
Oh en de frosting met monchou ipv mascarpone en zonder slagroom, dan is ‘ie helemaal origineel 😉
Groetjes Tamara
Hoi Tamara,
Bedankt voor je leuke berichtje en compliment 🙂 Goede tips ook! Fijn dat je die eronder zet 🙂
Groetjes, Marieke
Heb je een ander alternatief voor de karnemelk. Woon in Suriname. Weet niet of ze het hier verkopen.
Helaas, de kok had geen alternatief voor karnemelk… Laten we hopen dat ze dat daar verkopen!
yoghurt kan ook. Het gaat om het zure, dat reageert met het bakpoeder (wat waarschijnlijk origineel zuiveringszout zou zijn geweest) voor een extra luchtig effect.
hoort het beslag als water te zijn?
en hoe los ik het anders op
Het beslag is wel vloeibaar, ja
Eerste keer dat ik de Red Velvet maakte (vergelijkbare recept van Joy of Baking gebruikt), had ik hetzelfde probleem. Ik voegde netjes om en om 1/4 meel en 1/3 karnemelk toe, maar sloeg met 1/3 karnemelk het deeg in één keer dood, en werd het een dun beslag (niet meer mooi luchtig). Van mijn moeder hoorde ik dat je de karnemelk er heel langzaam bij moet gieten (in 3x, maar met een heel klein straaltje), zodat het beslag de vloeistof goed kan opnemen. Dat gedaan, en toen kreeg ik een heel mooi luchtig deeg!
Bedankt voor de tip, Lubina!
oke
Ik heb afgelopen zaterdag de Red Velvet Cake gemaakt. Ik heb precies het recept gevolgd, oven op 160 graden en 50 min. Maar de taarten waren niet gerezen 🙁 De smaak was wel prima maar had 2 platte taarten helaas. Wat heb ik fout gedaan?
Ik heb even met de kok overlegd en zij zegt het volgende:
1. Heb je wel een hetelucht oven?
2. Heb je echte baking soda gebruikt? Je moet echt goed de baking soda met azijn doen, de oven goed voorverwarmen en niet tussendoor open doen!
Ze worden sowieso niet super hoog.
hee, hoeveel cupcakejes komen er van dit recept??
een geweldig recept trouwens! echt een aanrader
Denise weet het niet zeker, maar ze gokt 24 🙂
Ik ga morgen het recept uitproberen. Het lijkt me super lekker! Ben benieuwd..
Ik had een vraagje over de type ovens. Is het van belang dat er een hete lucht oven wordt gebruik (n.a.v. één van de vorige reacties over het rijzen van de deeg)? Ik heb zelf een elektrisch klein oventje. Ik ben namelijk bang dat de cake niet genoeg gaat rijzen. Dit zou ik zonde vinden.. Zit te overwegen om bij mijn ouders de hete lucht oven te gaan gebruiken.
Mocht je het niet kunnen beantwoorden, dan zoek ik even verder!
Goede vraag Nikki 🙂
Zelf heb ik een hetelucht-oven en daar gaat ’t altijd goed in. Ik kan dus niet zeker zeggen of het in een andere oven wel lukt, sowieso moet je de temperatuur aanpassen 🙂 (even googlen hoeveel graden precies, dat weet ik niet uit ‘m hoofd).
X
Hoi,
Bij het mascarpone en Slagroom mengsel had ik ook het probleem dat het nog vloeibaar was na 2 uur in de koelkast. Ik heb het daarna nog opgeklopt en dit lukte heel goed! Daarna kon ik het wel smeren!
Mooi!
jaaaaaaaaaa helemaal leuk
Super recept! Smaken zijn heerlijk! Waar ik alleen zelf tegenaan loop, is dat de kleur van de cake niet zo mooi rood is, als ik had gehoopt. Hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat de rode kleur nog intenser wordt? De cacao zorgt er natuurlijk ook voor dat hij wat donkerder uitvalt, maar misschien dat jullie een idee hebben? Thanks!