De 5 vetste bestemmingen voor een tussenjaar

tussenjaar

Een tussenjaar nemen, het wordt steeds populairder! En ik snap heel goed waarom, want het is niet alleen super leuk, maar ook leerzaam, nuttig en zelfs goed voor je carrière. Maar wat ga je nou doen tijdens zo’n jaar? De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos! Daarom deel ik vandaag graag de 5 vetste bestemmingen voor een tussenjaar! Landen die niet alleen prachtig zijn, maar waar je ook nieuwe talen kunt leren, een toffe stage kunt volgen of vrijwilligerswerk kunt doen. Wie pakt m’n koffer?

Wat kun je allemaal doen tijdens een tussenjaar?

Je kent het begrip ’tussenjaar’ misschien wel van oud-klasgenootjes, die het helemaal gehad hadden met school en zichzelf een jaar vrij gunden na de middelbare school. Maar het is zoveel meer dan dat! Je kunt studeren in het buitenland, een nieuwe taal leren, je wereld verbreden door naar een vette bestemming te gaan én het is ook nog eens goed voor je carrière. Daarnaast kun je leuke stages volgen, bijvoorbeeld één die aansluit bij je toekomstige studie. Je kunt een pre-master volgen en je kunt zelfs een High School Exchange Year plannen, waarin je een semester of een heel schooljaar meeloopt op een high school in Amerika of het Verenigd Koninkrijk. Hoe vet is dat?! Als ik dit eerder had geweten…

Een hoop toffe mogelijkheden dus! Maar waar kun je heen? Ik heb de 5 vetste bestemmingen vast voor je uitgezocht.

1. Tussenjaar in Amerika

Toch wel mijn favoriete bestemming voor een tussenjaar. Ik ben sowieso helemaal gek op het land, maar hoe vet is het om een jaar te wónen in Amerika? Daarnaast kun je studies en taalcursussen volgen en bijvoorbeeld meelopen in een Amerikaanse high school. Waar je dan zoal naartoe kunt? Nou, naar New York, Miami, Honolulu (!!), San Francisco, Chicago en nog veel meer plekken. Wil je niet naar Amerika maar wél iets met Engels? Je kunt ook naar Canada of het Verenigd Koninkrijk!

tussenjaar

2. Tussenjaar in China

Mandarijn leren lijkt me niet alleen heel erg tof, maar ook handig! Zeker als je een studie of baan in de economie wilt. Daarnaast is China prachtig! Dus ik zou zeggen: ontdek het land, terwijl je Mandarijn leert in Beijing.

tussenjaar

3. Tussenjaar in Australië

Heb je zelf een relaxte levensstijl? Dan is Australië hét land voor jouw tussenjaar. Combineer een taalcursus, stage of vrijwilligerswerk met bezoekjes aan het strand en middagen op je surfboard! Je kunt kiezen uit de steden Sydney en Brisbane.

tussenjaar

4. Tussenjaar in Nieuw-Zeeland

Wat een droombestemming! Nieuw-Zeeland staat sowieso heel hoog op mijn reislijstje! Dus volg een taalcursus in Auckland en graaf in het weekend je eigen hot tub op het strand… Het leven kan zo mooi zijn!

tussenjaar

5. Tussenjaar in Ierland

Zoek je het liever wat dichterbij? Ga naar Ierland! Zelf ben ik afgelopen jaar verliefd geworden op het land, na een fantastische citytrip naar Dublin. En dat is nou precies de bestemming waar je ook kunt studeren! Voordeel: de tickets zijn goedkoop, dus nodig al je vrienden uit of ga met kerst even naar huis!

Geen idee waar je moet beginnen? Op de website van EF kun je alles vinden over het nemen van een tussenjaar!

Ga jij een tussenjaar nemen?
Of heb je spijt dat je het niet gedaan hebt? 😉

♥ Mariek

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

18 thoughts on “De 5 vetste bestemmingen voor een tussenjaar

 1. Ik heb zo’n spijt dat ik het niet gedaan heb en mijn ouders mij ook nooit gestimuleerd hebben. In mijn tijd deed ook niemand dit en werd er niet over gesproken. Dit is nu veel meer een ding! Ik had graag naar Amerika gewild <3

  1. Ja, dat snap ik! Ik misschien ook wel! Dan zou ik ook Amerika gekozen hebben! Maar aan de andere kant, in het eerste jaar van m’n studie leerde ik Geert kennen en dat had ik natuurlijk niet willen missen 😉

 2. Niet gedaan, was natuurlijk wel heel erg leuk geweest om een jaar in Ierland te wonen natuurlijk :p maar ik heb gelukkig geen spijt want ik ben nu wel samen met mijn lieve vriend Jelle die ik tijdens mijn studie heb leren kennen!

  1. Jaaaa, dat heb ik dus ook! Ik heb wel Geert leren kennen tijdens onze studie <3 Dat is nog veel meer waard natuurlijk 🙂

 3. Wat had ik graag een tussen jaar gedaan… helaas wordt dat nu een beetje lastig. Wel mooi om te zien dat er zulke mooie mogelijkheden zijn.

 4. Oeee super gave plekken allemaal! Een tussen jaar gaat hem niet worden, maar zeker een mooi to do lijstje voor de vakanties.

 5. Als ‘ouwe bok’ heb ik een soort tussenjaar ( meer een ná jaar ) gedaan omdat er, na mijn opleiding als kleuterleidster, geen werk was. Mijn jaar in Zwitserland was super leerzaam; je bent zeker in het begin erg op jezelf aangewezen en/maar daardoor groei je enorm in allerlei opzichten. Een ervaring die niemand je afneemt en waar je later altijd de vruchten van plukt. Voor iedereen die de kans krijgt: laat ‘m niet liggen, maar grijp ‘m.

 6. Ik heb achteraf gezien echt spijt dat ik geen tussenjaar genomen heb, ook heb ik spijt dat ik nooit stage heb gelopen in het buitenland toen ik ooit de kans had. Nu werk ik, maar als mijn vriend klaar is met zijn studie willen wij er sowieso vandoor en gaan wij een wereldreis maken voor onbepaalde tijd.

  1. Wooow dat klinkt gaaf, Linda! Super vet! Ik snap het wel, hoor! Maar wij zijn zelf nu keihard aan ons bedrijf aan het bouwen, dus we zullen niet snel meer weggaan (we hebben o.a. webshops dus we kunnen geen digital nomad worden, haha). Maar het lijkt me wel heel of om eens een paar maandjes ergens te ‘wonen’. Als een soort tussenvorm 😉

 7. Ik heb het helaas niet gedaan maar ik denk ook dat het meer iets van nu is. Op China na zouden al deze landen mij wel trekken. Vooral Amerika als het puur om studeren zou gaan.

  1. Dat denk ik ook, Nienke! In mijn tijd deden misschien 2 of 3 mensen dit. Ik zou zelf ook voor Amerika gaan, denk ik!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.