Waarom ukelele leren spelen nu al één van mijn beste ideeën van 2017 is!

ukelele

Al sinds ik dé ukelele scène in How I met your mother zag, wil ik ukelele leren spelen. Ik maak al mijn hele leven muziek. Sinds mijn 4e speel ik viool en ik heb alle mogelijke diploma’s die er op de muziekschool te halen vielen, gehaald. Jarenlang wóónde ik op de muziekschool (ik was er 4 dagen in de week), maar toen ik 20 was, stopte ik met mijn lessen. Ik woonde al een tijdje in Arnhem en vond het niet meer te doen om telkens met de trein heen en weer te moeten voor een halfuurtje les. En eerlijk? De afgelopen 5 jaar heb ik amper meer muziek gemaakt. Op dat moment was ik er éven klaar mee, maar nu begon ik het weer te missen! Natuurlijk heb ik m’n viool (al kan ‘ie wel wat nieuwe snaren gebruiken), maar sinds die bewuste HIMYM-scène had ik mijn zinnen gezet op de ukelele. De vrolijke klanken, het mooie instrument en het feit dat je ‘m zó meeneemt in je tas (spelen op reis!) hadden een soort magische uitwerking op me. Ik wilde zó graag ukelele leren spelen! En toen kwam Uked voorbij…

Ik had echt zo’n ‘DIT IS HET’-momentje toen ik Uked voor het eerst zag en ik ben het gelukkigste meisje op aarde, want ze wilden een samenwerking met mij! En vandaag ga ik je vertellen waarom Uked fantastisch is, waarom ik meteen uked was en waarom jij dat ook gaat worden!

Wat is Uked?

Uked is het bedrijf van Liselotte en Barbara, die elkaar hebben leren kennen op de camping. Liselotte zat uke(lele) te spelen gaf Barbara er ook één en ’s avonds speelden ze samen bij het kampvuur. Het idee achter hun bedrijf is eigenlijk dat als je uked bent, je veel nieuwe liedjes wilt leren spelen op een mooie uke. Hun filosofie is downsize, simplify and smile. Kortom: zo min mogeljik oefenen en zo snel mogelijk liedjes spelen waar je bij kunt zingen. Het is niet hun ambitie om beroemd te worden als uke speler, maar juist om zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken over ukelele spelen! En geloof me, na het lezen van de website was ik meteen zó enthousiast dat ik meteen wilde beginnen! En dat kwam goed uit, want Liselotte en Barbera beweerden dat je binnen een paar uur ukelele kan spelen. Niet super goed natuurlijk, maar je kunt meteen een heleboel liedjes spelen! En dát wilde ik weleens uitproberen!

ukelele

Hoe ik binnen een uur UKED was!

Als je een ukelele koop via Uked.nl krijg je daar een gratis online workshop bij. In een paar lessen leer je dan de basis akkoorden spelen op je ukelele en je leert meteen al een paar liedjes spelen! Nu denk je misschien: ja, vader jacob zeker, maar neeeeee, echt niet! Het grappige is dat je met een paar basisakkoorden héél veel verschillende liedjes kunt spelen. Van Jason Mraz tot de Beatles: met 4 akkoorden kun je wel duizend liedjes spelen! Hoe leuk is dat?! En geloof me nou maar dat je écht niet muzikaal hoeft te zijn om vier akkoorden te leren. Het is gewoon een kwestie van je vingers neerzetten tussen twee streepjes. That’s it! En dan spelen maar!

Oh jongens, ik had me daar tot een lol met mezelf! En met Geert, want die ging natuurlijk keihard (en vals, sorry schat) meezingen. Na een halfuurtje trok hij de ukelele uit m’n handen omdat hij zelf wilde spelen. En toen was het mijn beurt om keihard mee te zingen. (Nee, grapje, dat deed ik de hele tijd al.) Binnen no time had ik de site Uke-tabs.com ontdekt, waar duizenden liedjes opstaan met de tekst én de akkoorden. En daar gingen we, hoor! Van Riptide (dat Ikea-liedje) tot Hey Jude en House of gold. Ik speelde totdat mijn vingertoppen pijn deden. En toen hing ik ‘m aan de muur. Want jongens, zo’n ukelele wil je toch alleen al om aan de muur te hangen? Zoooo mooi! (En hipster verantwoord, dat ook.)

Waarom jij ook ukelele moet leren spelen!

Zo’n ukelele heeft echt een aantrekkingskracht! Iedereen die bij ons langs komt, wil er ook even op spelen. En dat vind ik natuurlijk allemaal prima, want ik heb mezelf inmiddels ook de missie gegeven om iedereen enthousiast te maken over de ukelele. Goed, je gelooft waarschijnlijk inmiddels wel dat ik uked ben, maar nog even in het kort waarom jij dat ook zou moeten zijn!

 • Ukelele spelen is super leuk én hartstikke makkelijk! Natuurlijk kan het ook heel moeilijk zijn (als je suuuuuper goed wilt leren spelen, zoals deze man die Bohemian Rhapsody op z’n ukelele speelt. Echt. Hoé dan?! Maar geloof me nou dat je echt met een paar akkoorden hele leuke liedjes kan spelen. Binnen een uurtje maak je muziek!
 • De ukelele is het schattigste instrument op aarde. Die tonen die eruit komen! Zoooo leuk!
 • Je neemt je ukelele overal mee naartoe, want het is maar een klein ding. Is het lekker weer? Neem dat ding mee naar een park, ga ergens zitten waar het rustig is (of juist niet) en doe je ding! Of neem ‘m mee op vakantie! Dat laatste ga ik zéker doen!
 • Een ukelele is hartstikke mooi, dus je hangt ‘m gewoon aan de muur!
 • Het is heel leuk om iets nieuws te leren, zeker als het je niet veel tijd kost. Geen ingewikkelde muzieklessen, maar gewoon in een vrij halfuurtje op je ukelele tokkelen, met eventueel wat lessen (op YouTube vind je héél veel!).
 • Je kunt heel makkelijk samen ukelele spelen! Dus nog beter: maak je beste vriend of vriendin ook verslaafd en ga samen aan de slag!

ukelele

Maar welke ukelele moet je dan kopen?

De webshop van Uked.nl staat vól met prachtige ukeleles, waar je spontaan van begint te kwijlen. Maar welke moet je dan kiezen?

Ukeleles zijn er in drie verschillende formaten: een sopraan, concert en tenor. Een sopraan is een héle kleine, een tenor is een grote (die hebben de meeste singer-songwriters!) en een concert zit ertussenin. Dan zijn er nog drie verschillende uitvoeringen (die vooral te maken hebben met hoe ze eruit zien, maar die ook elk hun eigen klank hebben): de simpel, de classic of de traditional. De dames van Uked raden je aan om te beginnen op een concert formaat in de classic of traditional uitvoering. Ik heb gekozen voor de concert classic. En ik vind ‘m prachtig!

De ukeleles worden trouwens met de hand gemaakt in Portugal en zijn echt prachtig! Het zijn écht instrumenten (die je niet kunt vergelijken met de speelgoed varianten), waarvan de klank wordt bepaald door de kwaliteit van het hout.

Actie voor jullie!

Ben je na het lezen van deze blog net zo enthousiast als ik en wil je ook ukelele leren spelen?! Dat snap ik!!! Ik kan je de meiden van Uked héél erg aanraden, want zij verkopen prachtige ukeleles voor een prima prijs. Als je bij Uked.nl een ukelele koopt, krijg je direct toegang tot de gratis online workshop. Je kunt dus meteen beginnen met spelen, zodra je uke binnen is! En geloof me, dan leg je ‘m niet meer weg!

En – nog leuker – als je gebruik maakt van de code ‘ukedbymarieke’ (LET OP: zet de code bij de notities bij je bestelling!) krijg je er een gratis boho-bandje bij, waarmee je ‘m aan de muur kunt hangen!

En – vooruit – ik speel ook nog even een liedje

Jongens, ik geloof dat jullie na meer dan 1.300 woorden wel door hebben hoe leuk ik de ukelele vind! En dan snap ik dat jullie denken: NOU, SPEEL ES EEN LIEDJE DAN! Dus vooruit. Voor deze keer. Omdat je niet kunt vertellen hoe leuk een ukelele is en er dan vervolgens niks van laten horen. Hier. Heb je ’t. Marieke speelt een liedje (HÉT LIEDJE VAN HOW I MET YOUR MOTHER. JAJA.) op de ukelele! (En ja, ik vind het eng dat dit online staat en ik hoor ook dat die ‘uithaal’ niet bepaald m’n beste is…) En mocht je denken: wat hoor ik toch zo tikken op de vloer? Nibbit besloot – precies op het moment dat ik begon – uit haar hok te springen en de drums voor haar rekening te nemen (#adhdkonijn). Je ziet precies aan mijn gezicht wat ze doet. Einde.

♥ Mariek

*deze blog bevat producten die ik gekregen heb*

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

16 thoughts on “Waarom ukelele leren spelen nu al één van mijn beste ideeën van 2017 is!

 1. Ooo wat een leuk enthousiast stuk heb je geschreven!
  En wat dapper dat je jezelf ‘ffe’ op film durft te zetten, klinkt goed hoor!(: LEEUK

 2. Het lijkt me zoo gaaf een instrument te bespelen. Maar gitaar spelen vond ik echt niet te doen (echt mijn vingers kunnen dat gewoon niet ofzo) dus denk niet dat ik dit nog aan durf ?

  1. Ik kan ook totaal niet gitaar spelen! Er staat nog steeds een elektrische op zolder… Maar ukelele is véél makkelijker dan gitaar! Echt, beloofd! 😀

 3. Maar wat als je absoluut een (zwaardere) bariton ukelele wilt bespelen? Die is namelijk DGBE gestemd ipv GCEA. Het is lastig zoeken naar leuke liedjes voor dit type ukelele.

 4. Helemaal mee eens!
  Ik heb, helaas, géén muziek/instrumentale basis. Tot een jaar of 8 geleden zong ik de hele dag (niet op mijn werk?) maar door een uitgevallen stemband kon dat niet meer…
  Ik las een artikel dat ukelele spelen relatief makkelijk aan te leren is en heb dat goed in mijn oren geknoopt. Vanaf het moment dat ik (oud?) niet meer werk….afgelopen maart heb ik een verkeerde ukelele, ‘speelgoed’/ rood/zag er zo leuk uit, gekocht en heb een paar beginnerslessen op een muziekschool gevolgd waar ik gelijk een échte ukelele te leen kreeg. Ik vond al snel de uked site en heb een goede concert classic aangeschaft.
  Ik ben er zó blij mee dat ik deze ‘gekke ingeving’ uitgevoerd heb! Als het kán (ik ben te verlegen om te spelen als anderen dit kunnen horen dus…ramen dicht…nog niet in het openbaar) speel/óefen ik dagelijks. De uked workshops, youtube, youcisian. Ik heb er zéér veel plezier in! Voor mij geldt ook: zóóóó blij dat ik die stap gezet heb!!! Ik ben nu een maand of 4 bezig en behalve de echte oefeningen/ oefentijd moet ik iedere keer als ik in de buurt van mijn uke kom, de uke oppakken en even ‘pingelen’. Ik hoop zover te komen dat ik ook spontaan (zonder papier/internet) kan spelen.

 5. Maar wat als je absoluut een (zwaardere) bariton ukelele wilt bespelen? Die is namelijk DGBE gestemd ipv GCEA. Het is lastig zoeken naar leuke liedjes voor dit type ukelele.
  Een boek voor de barriton ukelele YES, daar zou ik blij mee zijn!

 6. Hè Marieke, leuke blog! Ik heb toevallig ook een workshop van Uked gedaan en ben ook enthousiast geworden net als jij. Weet jij, ondanks dat dit artikel al weer iets ouder is, of de actie van ‘ukedbymarieke’ nog steeds geldig is voor een gratis bandje?

  1. Hi Floortje! Oeh, goeie vraag. Dat weet ik eigenlijk niet! Dat zou je even aan Uked moeten vragen 🙂 Wat leuk dat je zo enthousiast bent!

 7. Ik vind trouwens dat je echt heel mooi zingt hoor! En ja.. juist ook de uithaal, prachtig! Heb jij heel toevallig voor mij de akkoorden van het liedje van ‘how i met your mother’? Of weet jij anders waar ik die kan vinden?

  1. Wat lief! Ik heb ze via Google ergens gevonden, maar dat is al heel lang geleden, dus ik weet eigenlijk niet meer waar, sorry!

 8. Hallo Marieke,
  Ben blij dat ik ff je site heb bezocht, ik heb niet naar je liedje geluistert hoor, das te veel eer.
  maar ik was die gitaren site kwijt, met dat merk Calvados, van acacia hout. Toen ik dan het woordje uke las, ging er een vonk over.
  Nou ja, de prijs viel dus tegen, ik bedoel, waar ik um zag, is tie ietsjes goedkoper, geen probleem.
  Groetjes,
  Ad_G…..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.