JOUW ZOMER | Lisa heeft vrijwilligerswerk gedaan in Roemenië

vrijwilligerswerk roemenie

Iedereen heeft zin in de zomer, maar voor sommigen is het deze keer éxtra speciaal. Zij maken de reis van hun leven, durven zich eindelijk weer in een bikini op het strand te vertonen of vieren voor het eerst vakantie met hun grote liefde. Stuk voor stuk prachtige verhalen, die ik voor jullie verzameld heb. Lees, leer en geniet. Fijne zomer!

Lisa (19) ken ik al mijn hele leven, als dochter van de beste vriendin van mijn moeder (snap je het nog?). Toen ze vertelde dat ze dit jaar vrijwilligerswerk ging doen in Roemenië, wist ik dan ook meteen dat ik haar wilde vragen voor een interview voor de site. Voor iedereen zou zo’n reis super spannend zijn, maar Lisa toonde écht lef, want zij ging voor de tweede keer naar het buitenland én voor de eerste keer vliegen.

Waarom wordt deze zomer joúw zomer?

Deze zomer ben ik acht dagen naar Roemenië geweest om daar een kindertehuis op te knappen. Ook heb ik voor het eerst gevlogen. Mijn vriend doet dit met zijn kerk en ik kreeg de vraag of ik ook mee wilde. Hier heb ik kort over getwijfeld, maar toch de knoop doorgehakt en gezegd dat ik mee wilde. We zijn met een groep van 30 mensen van jong tot oud gegaan en hebben met z’n allen een super leuke week gehad! Er waren verschillende werkzaamheden die gedaan moesten worden, zoals een ketelhuis bouwen, straten maken, de kamers en gangen voorzien van een nieuwe witte kleur en ondertussen werd er gezellig gespeeld met de kinderen van het kindertehuis.

Hoe heb je je voorbereid voordat je ging?

Ik heb me eigenlijk niet echt voorbereid. De reis op zich werd geboekt en gepland door een commissie en ik heb een vakantielijst gemaakt, om niks te vergeten. Over het vliegen heb ik verschillende gesprekken gehad omdat het mijn eerste keer was en ik wilde weten hoe het was.

vrijwilligerswerk roemenie

Wat stond er precies op de planning?

Van tevoren werden er groepen gemaakt voor de verschillende werkzaamheden. Maandag hebben we de hele dag gereisd. ’s Morgens zijn we met de bus vertrokken naar het vliegveld in Dortmund waar we het vliegtuig hebben gepakt naar Cluj-Napoca. Hier werden we opgewacht door Elisabeth, zij heeft het kindertehuis opgericht. We zijn met drie busjes van het vliegveld naar het kindertehuis gegaan waar we om kwart over 7 aankwamen. Eenmaal aangekomen hebben we de kamers uitgezocht en zijn we gaan eten.

De volgende dagen hebben we in groepjes gewerkt aan verschillende klussen. Dinsdag heb ik de hele dag met de kinderen gespeeld en geknutseld. Verder heb ik tot en met vrijdag geschilderd, gangen gesausd en een muurschildering gemaakt. Zaterdag zijn we een dagje weg geweest naar een Nederlandse vrouw die in Targa Mures een zigeunerkamp opgezet heeft. Heel bijzonder om haar verhaal te horen en te zien wat het uiteindelijk geworden is.

Zondag zijn we ’s morgens naar de kerk gegaan (totaal anders dan in Nederland). In Roemenië zitten de mannen en vrouwen gescheiden en geven de mannen na de dienst elkaar een hand. De vrouwen geven alleen de dominee een hand en wachten dan buiten de poort op de mannen. Maandag waren we alweer vroeg uit de veren om de koffers in te pakken, alles op te ruimen en afscheid te nemen van de kinderen. Ook deze maandag hebben we weer de hele dag gereisd.

Wat vond je het allerleukste?

Eigenlijk was de hele reis leuk om mee te maken, bijzonder dat je in z’n korte tijd zoveel kan doen en een band opbouwt met iedereen die mee is en de kinderen die daar zijn. Een week is dan ook veel te kort.

vrijwilligerswerk roemenie

Wat vond je minder leuk?

Ondanks dat ik het vliegen heel leuk vond, waren het opstijgen en landen twee dingen die minder prettig waren.

Welke landen wil je sowieso nog meer zien?

Dit was mijn tweede buitenland reis en er zijn dus nog genoeg landen die ik graag wil zien, waaronder Frankrijk, Italië en Londen (ook al ben ik er al eens geweest met school). Verder zie ik wel waar de reizen mij heen gaan brengen.

Wat staat er nog meer op jouw Bucket List?

De dingen die me nog leuk lijken om eens te doen zijn;

 • Rijden in een Volkswagen T1 busje
 • Ballonvaart maken
 • Op een camping recreatiewerk gaan doen

Wat is jouw tip voor mensen die ook hun dromen waar willen maken?

Klinkt waarschijnlijk heel normaal, maar het gewoon doen en niet twijfelen. Het brengt altijd mooie dingen naar voren die je niet wist en die je achteraf niet hebt willen missen.

vrijwilligerswerk roemenie

Mooi gesproken, Lisa. Ik vind het zó tof wat je gedaan hebt! Ik ben ook heel benieuwd waar de volgende reizen je gaan brengen.

Zo, dit was dan de laatste aflevering van ‘Jouw zomer’. Het is ook nauwelijks zomer meer. Ik heb genoten van al jullie avonturen en vond het super om te lezen wat jullie allemaal doen en van plan zijn. Dank jullie wel!

Nog even alle andere ‘Jouw Zomers’ van deze zomer op een rijtje:

Follow my blog with Bloglovin

8 thoughts on “JOUW ZOMER | Lisa heeft vrijwilligerswerk gedaan in Roemenië

 1. Leuk te lezen Lisa! Ben benieuwd naar de andere foto’s en de uitgebreide verhalen.En volgend jaar vast weer terug zeker?

  1. Die kom ik zeker nog een keer laten zien en vertellen. Weten we nog niet helemaal zeker. Lijkt mij wel leuk om weer terug te gaan, leuke tijd daar gehad!

 2. Wat tof dat je dit hebt gedaan Lisa! 🙂
  Recreatiewerk op een camping moet je zeker gaan doen, ik doe het al 5 jaar en het is zó leuk!

  Ik vond dit een toffe rubriek trouwens, Marieke! Jammer dat het afgelopen is!

 3. Stoer zeg!! 😀 Het is echt een prachtig land en de mensen zijn onwijs lief daar. Ben er 2x 3 & 4 weken geweest voor een zwerfhondenproject 🙂 steriliseren e.d.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.