Waarom je eigenlijk niet naar Milaan, maar naar Bergamo moet gaan

bergamo

milaan-bergamo

Snel reizen

Over hoe snel je moet reizen, is eigenlijk niemand het eens. Geen wonder ook, want dat hangt natuurlijk helemaal van jezelf af. Sommige mensen zien een land in een week en andere vinden dat je er minstens 3 maanden geweest moet zijn om een land te leren kennen. Hoe dan ook: je moet lekker doen waar je zelf zin in hebt. In de bus naar Milaan centrum kwamen wij een jongen tegen die het ongelooflijk vond dat wij maar 2 dagen naar Milaan gingen. Volgens hem had je aan een week in Milaan nog niet genoeg. Wij besloten dat dat geen goed moment was om hem te vertellen dat we eigenlijk maar 1 dag naar Milaan gingen en 1 dag naar Bergamo…

We zien heus wel veel van een stad, hoor, want we lopen ons helemaal een ongeluk tijdens citytrips. We komen vaak vermoeider terug dan dat we gingen, haha. En geloof me, als je op een dag zo’n 25 km wandelt langs alle hoogtepunten, dan heb je echt wel wat gezien. Voor ons gevoel ook genoeg. Wij zijn überhaupt meer natuurmensen dan stadsmensen, dus erg lang blijven we nooit in een (hoofd)stad.

milaan

Milaan

Hoe kom je in Bergamo?

Milaan hadden we dus na één lange dag wel gezien. Van tevoren had Geert al uitgezocht dat je heel makkelijk met een trein naar Bergamo kunt gaan en dat scheen dus één van de mooiste Italiaanse steden te zijn. Dan kun je dat toch niet missen? Op de tweede dag gingen wij dus ’s ochtends vroeg met de metro naar het treinstation. En dat was het enige dat eigenlijk fout ging, want alsjeblieft, kijk goed welk metrokaartje je moet kopen. Wij dachten het juiste kaartje voor die lijn te hebben (en dat was ook zo, tot er twee haltes voor het einde ineens ergens een minuscuul streepje scheen te staan, dat blijkbaar betekende dat je een duurder kaartje moest kopen. €72 boete, maar dat vergeten we maar snel weer).

Het treinkaartje was zo gekocht en die van de bus naar het centrum van Bergamo ook (het vliegveld van Bergamo, waar je op landt, ligt in het dal, maar het oude stadscentrum op de top van een heuvel). Al met al deden we er – denk ik – zo’n anderhalf tot twee uur over, maar je bent toch alleen maar bezig met naar buiten kijken en kletsen, dus dat is zo voorbij. Als je uitstapt bij de eindhalte, zie je daar een groot bord staan met een plattegrond en als je dan naar rechts gaat, stap je als het ware door de poort het oude stadscentrum binnen. En dat is MOOI!

bergamo

Bergamo

Bergamo vs Milaan

Wij waren er in december, dus alles was prachtig versierd met lampjes en kerstbomen. En dan is het stadscentrum al zo schattig, maar hierdoor wordt het alleen maar schattiger! Overal zijn kleine steegjes, maar er zijn ook zeker highlights die je niet mag missen, zoals de prachtige Colleoni Chapel en de gebouwen daarom heen. Echt, WAUW! Maar deze blog wordt alweer veel te lang, dus ik zal een aparte blog met bezienswaardigheden schrijven!

Kijk, Milaan is gewoon stervensdruk. Ik heb er geen andere woorden voor. Ik word gewoon helemaal gek van die verkopers die armbandjes, vogelvoer en foto’s in je handen drukken als je een seconde niet oplet (ik jeukte aan m’n schouder en had bijna vogelvoer in m’n hand…). Dat hoort erbij, ik weet het, maar als ze dan ook nog aan je gaan zitten, ben je bij mij een stadium gepasseerd. Je blijft van me af, haha! 😉 Desondanks is Milaan wel heel mooi en moet je ook zeker de kathedraal gezien hebben. Maar Bergamo is gewoon veel leuker en mooier. Ook wel toeristisch, maar niet te vergelijken met Milaan.

Mijn advies? Bezoek Milaan één dag en ga daarna naar Bergamo. En als je écht maar één dag hebt, bekijk (en bezoek) dan in Milaan alleen de kathedraal en ga daarna naar Bergamo.

Zijn jullie weleens in Milaan en Bergamo geweest? Welke stad vonden jullie mooier?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor dagelijkse updates!

13 thoughts on “Waarom je eigenlijk niet naar Milaan, maar naar Bergamo moet gaan

 1. Klinkt goed! Ik herken wel wat jullie zeggen over een stad in één dag doen. Ik ben ook van de lange dagen en heb dan ook bij veel steden niet de behoefte om nog eens terug te gaan. Parijs bijvoorbeeld, in één dag met een goedkoop metrokaartje de hele stad doorgesjeesd. De vriendin met wie ik was wilde héél graag nog eens terug, en ik dacht echt: been there, done that 😉

 2. Je hebt helemaal gelijk! Wij hebben een aantal jaren geleden een stedentripje naar Bergamo gemaakt, aangezien je met Ryanair zo daar bent.
  Het is echt een schattig klein plaatsje. Wij zijn 3 nachten daar gebleven.
  1 dag met de trein naar Milaan, wat ik echt vond tegenvallen (en inderdaad zeer opdringerige verkopers op het plein voor de Dom) en 1 dag met de trein naar Varenna aan het Comomeer.
  Ik vond het helemaal geweldig, want je hebt alles in één minivakantie: een grote wereldstad, een klein schattig stadje, schitterende natuur (een meer omgeven door bergen) en Italian food!

 3. Leuk om te lezen! Ik heb net vandaag een blog online gezet over steden waar ik niet meer naar terug hoef en daar staat dus ook Milaan tussen! Wij waren er ook maar 1 dagje maar was al vrij snel klaar met die stad. Weinig te zien, los van De Dom en de winkels en inderdaad vrij veel opdringerige verkopers. Bergamo zijn we niet geweest maar hou ik nu zeker wel in gedachten, mochten we ooit die kant weer op gaan.

 4. Bedankt voor de tip. Hoe ver is Varenna van Bergamo? Kan men daar naartoe
  met de bus of trein? Wij zijn 5 vriendinnen die elk jaar (6 keer reeds) een city trip maken.
  Wij zijn naar Barcelona, Rome, Firenze, Valencia, Madrid en Lissabon geweest.
  Dit was elke keer super! Dus als je meer wil weten over deze steden kan ik misschien
  wat tips doorsturen i.v.m. wandelingen.
  Wij danken je bij voorbaat,
  Alice en vriendinnen

 5. Leuk om te lezen. Ik heb eind september een lang weekendje gepland; vanuit vliegveld bergamo naar Lerici om vanuit daar naar cinqeu terre te gaan. (2 nachten daar) de laatste nacht twijfel ik nu over Como, Bergamo of Milaan, hebben namelijk nog een hele dag voor we terug vliegen, maar door jou blog neig ik meer naar Bergamo!

 6. Bergamo is inderdaad geweldig….knus, oer Italiaans, mooi en relaxed. In Milaan verzuip je in de drukte en is er relatief minder te zien aan mooie gebouwen (op wat kerken, de kathedraal en het historische overdekte winkelcentrum naast de kathedraal na). Wij zijn een lang weekend in Bergamo geweest. En een dagje met de trein naar Milaan gegaan. Leuk voor een dagje….maar meer ook niet.
  Was aan het einde van de dag blij dat we de trein weer terug naar Bergamo konden nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.