Wallander

♫ The Blues Brothers – Rubber Biscuit

De tweede serie die we uit de kast-vol-met-detectives van mijn schoonouders trokken, was de serie Wallander. Ongelooflijk hoe je van een niet-serie-kijkend-persoon kan veranderen in een detective-verslinder! Vroeger vond ik ze veel te eng!

Wallander is een Zweedse detective-serie, die gebaseerd is op de romans van Henning Mankell (Mankell heeft later ook nog aparte afleveringen van Wallander geschreven). Het gaat over inspecteur Kurt Wallander en zijn team, die de moordzaken in de stad Ystad oplossen.

Kurt is een aparte, eenzame man die gek is op Italiaanse opera’s. Hij is nukkig, houdt van drank en kan niet goed met vrouwen omgaan. Kurt wordt geholpen door zijn dochter Linda, die net is afgestudeerd van de politieschool. Kurt vindt het maar niks dat Linda zich in zulke gevaarlijke situaties bevindt, maar zonder Linda kan hij de zaken niet oplossen. Linda heeft een knipperlichtrelatie met de rechterhand van Wallander, Stefan, met wie ze samenwoont in een buitenhuis in Ystad.

De serie is lang niet zo snel als bijvoorbeeld Sherlock, maar spannend (en een beetje eng) is ‘ie zeker. In het begin van het seizoen moet de serie wel een beetje op gang komen, omdat de personages nog aan de kijker voorgesteld moeten worden, maar het wordt hoe langer, hoe leuker (en spannender!). De laatste aflevering van seizoen één heb ik voor een groot deel achter de rug van Geert bekeken… Dat zegt wel genoeg, toch?

Elke aflevering duurt 1,5 uur. Wij kijken bijna iedere avond een ‘Wallandertje’ tijdens en na het eten. Slecht van ons, hè? Tv-kijken tijdens het eten! Maar Wallander is zo spannend dat ik gewoon verder wil blijven kijken!

Inmiddels zijn we begonnen aan seizoen 2. In totaal zijn er 4 seizoenen. De BBC heeft ook nog wat seizoenen verfilmd in het Engels (met andere acteurs), maar die zijn – volgens de schoonouder-bibliotheek – iets minder leuk. Voorlopig kijken we dus nog even naar de  Zweedse! Maar we hebben ook nog heel wat afleveringen te gaan…

Bekijk hieronder de trailer van die hele spannende, enge, laatste aflevering van seizoen 1!

Even voor de goede orde: In de serie is er natuurlijk wel Nederlandse ondertiteling…

Follow my blog with Bloglovin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.