Wat kostte onze 3-weekse reis naar Amerika?

amerika

Als je op reis gaat naar Amerika weet je van tevoren dat je niet op budget vakantie gaat. Op vakantie naar Amerika is duur. Heel duur. Niet alleen de tickets zijn lekker aan de prijs, ook het leven daar is prijzig. (Niet zoals bijvoorbeeld een vakantie in Azië, waar de tickets wel duur zijn, maar het leven daar niet.) Kortom: we moesten hard sparen voor onze reis naar de U.S.A. In 2015 spaarden we voor ons backpack avontuur naar Thailand, Laos en Cambodja (januari 2016) en in 2016 spaarden we voor één van onze grootste reisdromen: op roadtrip door Amerika! Aaaah! O ja, en ook dit keer heb ik weer álle uitgaven bijgehouden; van hotels tot souvenirs en van huurauto tot ESTA. Hoeveel kostte onze 3-weekse reis naar Amerika?

Ons budget

Van tevoren hadden we onszelf een budget meegegeven: we wilden alles bij elkaar niet meer dan €5000 uitgeven. Ons dagbudget was (na het uitgeven van de vliegtickets, e.d.) dus zo’n €150 per dag. Omdat we precies bijhielden wat we uitgaven, konden we dat goed in de gaten houden. Heel fijn, want zo merkten we dat we er vaak nog onder zaten, zodat we ineens toch wat onverwachte en duurdere dingen konden gaan doen, zoals een show in Las Vegas en een dag naar Disneyland! Kortom: we hebben niet heel budget gedaan op deze vakantie. Maar dat was ook niet het doel en we hadden ervoor gespaard. Het doel was: onder de €5000 blijven.

Vliegtickets

Qua vliegtickets hadden we echt een hele goede deal te pakken! We boekten de vliegtickets al iets meer dan een halfjaar van tevoren via Norwegian Airways. Norwegian Airways is een budget maatschappij en écht een aanrader! We aten er het lekkerste vliegtuigeten tot nu toe én hadden de beste plekken van het hele vliegtuig (rij 6, helemaal vooraan met eindeloos veel beenruimte en niét bij de wc). Dat is het voordeel van vroeg boeken: dan kun je nog goede plekken kiezen.

We vlogen via Stockholm en betaalden €795,00 voor 2 retourtjes naar San Francisco. Maar… we moesten natuurlijk nog wel in Stockholm komen. Daar hebben we geen héle goede deal voor gevonden en dat kwam vooral omdat onze grote koffers ook mee moesten. Ach, al met al was het nog een prima deal, vonden wij! Voor 2 retourtjes naar Stockholm (vanaf Düsseldorf) betaalden we €240,00.

amerika

Huurauto

Ook de huurauto konden we vrij voordelig krijgen. We betaalden €517,97 voor iets minder dan 3 weken. We haalden de huurauto op onze laatste dag in San Francisco op (want in San Francisco zelf heeft het totaal geen zin om een huurauto te hebben). We boekten de huurauto via EasyTerra en gaven als optie ‘worry free’ aan (zodat je geen eigen risico hebt en zo). We boekten niet de goedkoopste auto (want: slechte beoordeling), maar ook zeker niet de duurste, want wij geven niks om auto’s. Het enige wat we wilden, was een airco (godzijdank, want die hebben we nodig gehad!) en geen gezeik.

Uiteindelijk huurden we ‘m via Thrifty, wat ons heel goed is bevallen. Geen gezeik van ‘je moet een extra verzekering nemen, echt’ (want: nee, écht niet, je hebt alles al in Nederland afgesloten). En het inleveren ging ook makkelijk. Wij vonden het een aanrader!

Wij kregen uiteindelijk een Fort Fiësta. Natuurlijk kun je grotere auto’s huren (je bent tenslotte in Amerika), maar wij geven echt niks om auto’s. We wilden gewoon een fijne auto voor onze roadtrip, voor niet al teveel geld.

Overnachtingen

Vooraf boekten wij alleen een Airbnb voor de eerste 2 nachten in San Francisco en een Airbnb voor de laatste nacht in San Francisco. De rest van de overnachtingen boekten we in Amerika zelf. We deden dat vooral via Booking.com en Airbnb (beide hebben super handige apps!). We boekten meestal een paar nachten van tevoren, als we ongeveer duidelijk hadden waar we heen wilden en hoelang we ergens heen wilden. Het beviel prima om op de bonnefooi te boeken! We hebben regelmatig ons reisschema bijgesteld. Maar… wij gingen in oktober/november naar Amerika. In het hoogseizoen is dit wellicht een minder goede aanrader, zeker als je in of vlakbij een Nationaal Park wilt logeren.

Ook sliepen we bijna altijd in prima, maar basic motels/hotels. Alleen bij de Grand Canyon en in Las Vegas hadden we een iets luxer hotel, maar die kostte toen evenveel als de basic hotels op andere plekken.

Eten

Ik schreef er eerder al over: wij hebben véél bij ketens gegeten. We hadden namelijk geen zin om elke avond €60 uit te geven bij een restaurant (we gaven ons geld liever uit aan de eerder genoemde excursies!). Verder aten we véél bij de Subway (daar hadden we veel coupons voor, maar ik zal nog een aparte blog schrijven met budget tips voor in Amerika!) en bij Walmart. Al met al kostte eten (dus van boodschappen tot avondeten) ons €861,03.

amerika

Benzine

Benzine kost geen reet in Amerika. Hoera voor je budget! (En boehoe voor het milieu.) Je weet niet wat je overkomt als je een tankbeurt afrekent en €13 kwijt bent. Ook handig om te weten: in Amerika betaal je vóóraf met je creditcard of contact. Vervolgens ga je tanken en eventueel wisselgeld kun je binnen weer ophalen. Ik snap niet waarom ze dat in Nederland niet doen; nooit meer doorrijders!

Bezienswaardigheden

Hier heb ik álle uitjes onder gerekend! Aan hiken (wat we véél gedaan hebben) ben je niet veel kwijt, omdat je bijna alle parken inkomt met een Nationale Parkenpas (vertel ik meer over in de budget blog!). Wij waren wel veel geld kwijt aan Antelope Canyon (omdat we de dure ‘upper canyon’ kozen, €106,03 voor twee personen), Disneyland (€170,48 voor twee personen, zónder eten) en de show in Vegas (€76,79 voor twee personen). Maar ja, die dingen kun je ook niet doen, als je meer op budget bent.

Souvenirs

Aan souvenirs hebben we ook schrikbarend veel geld uitgegeven, haha! Dat komt vooral door de magneten, die per stuk tussen de €3 en €5 kosten… We hebben in totaal 11 magneten gekocht! Ook adopteerden we Scotty the Bighorn Sheep in Death Valley (= doneren aan het park) voor €31,70. Verder namen we nog souvenirs mee voor mijn ouders (mijn moeder heeft 3 weken lang alle bestellingen uit onze webshops ingepakt en verzonden, ZOVEEL DANK) en mijn schoonzusje en zwager (trouwste Nibbit oppassers ever).

Overig

De overige kosten waren donaties (aan het daklozenfonds, een studentenfonds die met z’n allen naar het nationale park wilden en voor ondervoede kinderen) en tol (niet zo veel). Oh ja, en nieuwe neusspray, haha.

Kasboek

2 retourtjes Düsseldorf – Stockholm € 240,00
2 retourtjes Stockholm – San Francisco € 795,00
Huurauto € 517,97
ESTA € 25,34
Nationale Parkenpas € 36,00
Overnachtingen € 1.462,77
Eten € 861,03
Openbaar vervoer € 112,68
Benzine € 194,59
Bezienswaardigheden € 401,26
Souvenirs € 88,72
Overig € 18,85
Totaal €4.754,12

♥ Mariek

En, valt het je mee of tegen?

Volg mij op BloglovinTwitterFacebook & Instagram voor live avonturen!

10 thoughts on “Wat kostte onze 3-weekse reis naar Amerika?

 1. Het valt me mee, dat hebben jullie goed gedaan. Ik was aan de oostkust veel meer kwijt. Ik reisde wel in het hoogseizoen, omdat ik naar een bruiloft in die periode ging en dat maakte een aantal kostenposten een paar honderd euro duurder.

 2. Handig overzicht! wij willen na onze studie op lange reis en dan ook Amerika meepakken. Via een site (ben even de naam kwijt) kun je voor 40 dollar een busje huren met bed en keuken erin, dus dat is ons plan om het budget te houden. Dan heb je namelijk veel minder overnachtingskosten, maar ik snap dat je dat niet doet als je drie weken naar Amerika gaat.

  1. Hoi Linda, mag ik vragen welke site dit is?

   Groetjes,
   Charissa

  1. Voor 2 personen 🙂 Oktober is het laagseizoen en dat scheelt héél veel geld. Daarbij scheelt het ook veel geld als je alles zelf regelt en boekt (zoals wij) ipv via een maatschappij boekt.

 3. Leuke blog. Overnachten is helaas prijzig en ook waar ik tegenaan loop. Dacht dat prijzen airbnb zouden meevallen maar dat is schrikbarend duur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.