Gisteren keken wij Sesamstraat. Hoe het zover heeft weten te komen, weet ik niet, maar ineens vroeg ik me af: Wie zit er eigenlijk in dat Pino-pak? Ik wilde het weten! En misschien jullie ook wel. Dus zocht ik het uit. En ik bedacht een nieuwe serie op deze site: ‘Wie zit er in…’ Kijk, lees en verbaas je.

Wie is Pino nou eigenlijk? Of wat moet hij voorstellen?
Pino is een vrolijk maar naïef peuterjongetje van 3 jaar oud. Hij verbaast zich vaak en stelt veel vragen. De volwassen bewoners van Sesamstraat moeten hem veel uitleggen, omdat hij jonger is dan de anderen.

Wie zit er in het pak?
Poppenspeelster Renée Menschaar zit in het pak van Pino en doet ook zijn stem. Opvallend
weetje: ze is de eerste vrouwelijke Pino-speelster!

Renée Menschaar (1955) is een stem(actrice) en poppenspeelster. Haar stem is bij veel mensen bekend, maar ze treedt liever niet in het openbaar op, vandaar dat weinig mensen haar gezicht kennen. Ze speelt Pino sinds 1991. Renée begon als ‘rechterhand’ van Tommie. In het pak van Tommie zitten namelijk – net als in meerdere pakken – twee mensen: één die het hoofd en de rechterarm speelt en één die de linkerarm speelt.

Toen Renée 19 was, begon ze aan de Toneelacademie in Maastricht, maar daar bleef ze maar een jaar. Bij het Werftheater in Utrecht kwam ze voor het eerst in aanraking met poppenspelen. Ze speelde eerder Boris (1987) in Dr. Krankenstein. Ze speelde MaKi in WaWa en verder werkt ze nog mee aan allerlei andere (poppen)theaterproducties voor kinderen.


Hoe ziet het pak eruit?
Pino is de enige ‘full-body’ pop: Renée zit dus helemaal in het pak. Om het hoofd en de  snavel te kunnen bewegen moet Renée continu haar rechterarm boven het hoofd houden, terwijl de andere arm in een vleugel zit. De andere vleugel hangt dan los of zit vastgespeld aan het pak. Als Pino zittend of niet volledig in beeld wordt gebracht, speelt een andere poppenspeler zijn tweede hand.

Om te kunnen zien zit er een monitor in het pak. Op de monitor kan Renée zien wat er op dat moment door de camera wordt opgenomen, zodat ze weet hoe ze Pino moet laten bewegen. Maar… zodra ze dus uit het beeld van de camera loopt, kan ze niet meer zien waar ze is! Ook heeft Renée een microfoon aan haar jurk gespeld (onder het pak dus) waar ze doorheen praat. Het pak is dan ook erg zwaar en super warm. Daarom zet Renée af en toe het hoofd had, om wat verfrissing te krijgen.

Bekijk hier een interview met o.a. Renée Menschaar, uit 1996. Ze wordt geïnterviewd door Hanneke Groenteman.

Bekijk hieronder een filmpje met foto’s van Pino door de jaren heen!

Bron: NTR, Wikipedia.

Share: