Stop met wensen en start met DOEN

Het gebeurt mij héél vaak dat mensen zeggen: “Ja, maar alles wat jij doet, lukt.” Of “jij kan alles.” En daar hebben ze natuurlijk helemaal gelijk in. Alles wat ik aanraak, verandert in goud. Puur goud. Kan ik zo verkopen. Ik ben ook miljonair, wisten jullie dat al? Nee, even zonder gein: dit wordt me echt vaak ‘vertelt’. Alsof het een aangeboren afwijking is.

Blijkbaar zijn er een heleboel mensen die denken dat ik uren thuis op de bank zit te wachten tot het me allemaal aan komt waaien. En als je lang genoeg wacht, komt het allemaal vanzelf voorbij waaien. Een eigen bedrijf, twee uitgebrachte boeken, een blog, school. Ik ben een soort magneet die al die dingen aantrekt. De vraag die daarna meestal komt, is: “Hoe doe je dat toch?” En het antwoord op die vraag is zó simpel dat ik niet snap waarom mensen het zelf niet kunnen bedenken: hard werken.

Dat klinkt misschien heel egoïstisch, maar zo bedoel ik het helemaal niet. Natuurlijk zit het leven me meer mee dan een kind dat in een derde wereldland geboren wordt, maar ik ben echt niet anders dan een anders mens. Ik ben niet hoogbegaafd (verre van zelfs), heb geen fotografisch geheugen en ben niet geboren met tien handen. Het enige dat ik heb is een hele grote ambitie. Ik wil graag veel dingen doen en doe er alles voor om dat te bereiken. 

Mensen zien alleen dat er al twee boeken verschenen zijn van mijn hand. Wat ze niet zien, is dat ik al vanaf mijn twaalfde serieus bezig ben met schrijven. En dan heb ik het over úren per dag schrijven. Elke dag. Totdat je er gék van wordt. Beter leren schrijven moet je leren en dat kun je alleen doen door het héél veel te doen.

Dat er van mij twee boeken zijn verschenen, komt niet door het feit dat ik op mijn luie reet achter mijn bureau blijf zitten. Dat komt omdat ik al járen mijn best doe om in de schrijfwereld terecht te komen. Via Fancy, leraarworden.com, versiergids.nl, LINDA., de Binnenstadskrant van Arnhem, Chicklit.nl, schrijfwedstrijden, mijn blog en nog véél meer kwam ik uiteindelijk in contact met Uitgeverij Mistral. Ik heb me jarenlang helemaal suf geschreven en dat doe ik nu nog steeds. Omdat ik het geweldig leuk vind, maar ook omdat ik weet dat het nodig is om te bereiken wat ik wil.

En zo werkt het ook met ons bedrijf. Een eigen bedrijf hebben betekent niet dat we ‘gezellig’ naar iemand toegaan om eventjes te filmen en geld te vangen. Werkte het zo maar. Een eigen bedrijf is hard werken, veel nadenken, proberen, vallen, opstaan, véél administratie invoeren, veel geld investeren en dan – langzaam – lukt het je om er geld mee te verdienen. Nog niet genoeg om er helemaal van te kunnen leven, maar we studeren óók nog en hebben nog geen tijd om er volop voor te gaan. Maar dat komt. Hopelijk. We werken er hard voor.

Vriendinnen beweren weleens dat ik nooit naar bed ga, omdat ik anders nóóit de tijd kan hebben om alles te doen. Twee blogposts per dag, school, huiswerk, het bedrijf, een boek… en tussendoor wil ik ook nog mijn sociale leven in tact houden. Dat is veel werk, dat klopt. Maar die tijd heeft iedereen. Ik heb tenslotte ook maar 24 uur. Het is maar net hoe je je leven in wilt delen. Mij vind je bijvoorbeeld nóóit in de kroeg (het is nu zaterdagavond, half 11 en ik tik deze blog) en ik voel me oprecht rot als ik een halve dag ‘niks’ heb gedaan. Ik heb élke dag een ’to do’-list en – ondanks dat ik echt wel tijd overhoud om te ontspannen en met vrienden af te spreken – ik heb het dus eigenlijk altijd wel druk.

Let wel: ik kies hiervoor. Ik vind het leuk! Dit is absoluut geen ‘kijk eens hoe goed ik ben’-blog, maar een reactie op reacties. Je zal me dan ook nooit horen zeuren over mijn leven. Natuurlijk, soms weet ik ook even niet meer hoe ik alles voor elkaar moet krijgen, maar dan is het gewoon een kwestie van: even op je tanden bijten en gaan. Ik begrijp heel goed dat veel mensen daar niet op zitten te wachten en het absoluut niet willen. Helemaal prima: ik zeg absoluut niet dat je dat moet doen. Maar ik wil mensen met dezelfde ambitie als ik oproepen om er wél iets mee te doen. Want als je iets écht wilt bereiken, moet je stoppen met wensen en starten met doen.

Follow my blog with Bloglovin

Foto: Pinterest

9 thoughts on “Stop met wensen en start met DOEN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.